Nya tunnelbanetåg C30

2022-09-20

Sommaren 2019 kommer det att börja rulla nya tunnelbanetåg, C30, på Röda linjen i Stockholm. Inom projektet har vår MTO-expert Anders Lindgren Walter ansvar för ergonomi och human factors. Det innebär i stort att säkerställa att leverantören uppfyller de krav som SL ställt samt att leverantören följer den ergonomiprocess som man utlovat. I detalj innebär arbetet att se till så att leverantören i sin process ser till att användarbehoven för alla användare (förare, passagerare av olika kategorier, underhållspersonal och personal som jobbar med IT-system kopplade till tågen) identifieras och att design och utformning utgår ifrån deras behov. Det är allt ifrån att förarmiljön ska vara logiskt uppbyggd, att stolarna i passagerarutrymmet är på en bekväm höjd, att människor på tåget har tillräckligt med stänger att hålla fast vid samt att underhållspersonal har god åtkomst för att exempelvis byta ut en trasig ruta

Den nya vagnen har en annan disposition av säten än vad vi stockholmare är vana vid vilket ger mer ytor för rullstolar och barnvagnar. Det blir också nya färger, nya materialval och mer genomtänkt belysning. Det nya mönstret på tyget till sätena är framtaget med plattorna på Sergels torg som förlaga. En ljus färgskala med inslag av mörka kontrastkulörer samt en stark accentkulör skapar god kontrast för synsvaga.

Det har också lagts ett stort fokus på att vagnarna är driftsäkra genom att många system är dubblerade. Tåget accelererar och bromsar mjukare vilket leder till en behagligare reseupplevelse.

Det gula sätet märker tydligt ut en prioriterad sittplats.

Det gula sätet märker tydligt ut en prioriterad sittplats.

Större ytor med mer plats för ex. rullstolar och barnvagnar samt stående passagerare.

Större ytor med mer plats för ex. rullstolar och barnvagnar samt stående passagerare.

Vill du se mer hur det nya tåget ser ut har StockholmDirekt.se en film på sin sida.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-visar-sl-upp-nya-t-banetaget/reprfs!NBN5EHWKXU0m@d6EvcsQ/

 

Läs gärna mer om våra tjänsteområden och exempel på uppdrag.

 Tjänsteområden

 

Under menyn kontakta oss ser du vilka expertkompetenser vi erbjuder i våra projekt. Tveka inte att kontakta oss för rådgivning. 

Kontakta oss