Ge personalen rätt förutsättningar att må bra, arbeta säkert och effektivt

2022-09-20

När det gäller att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen är den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön lika viktig som den fysiska. En fundamental del som formar arbetsmiljön i en säkerhetskritisk bransch är säkerhetskulturen. Säkerhetskultur handlar om hur medarbetares värderingar påverkar sättet att tänka och agera i förhållande till risk och säkerhet. 

 

Internationella Arbetsmiljödagen och Säkerhetsdagen är dagar som uppmuntrar oss till att stanna upp och inventera säkerhetskulturen och säkerheten på arbetsplatsen och se över vad vi gör bra, vinsterna vi skapar och vad vi kan utveckla.  

 

Att uppmärksamma arbetet är viktigt

I en bra säkerhetskultur är alla medvetna om riskerna och har både kunskap och vilja att arbeta säkert och bidra till att minska riskerna. Säkerhetskulturen har med andra ord en stor betydelse för hur man arbetar, prioriterar och på olika sätt skapar förutsättningar för medarbetarna att arbeta på ett säkert sätt. Det finns många sätt att uppmärksamma arbetsmiljö och säkerhet lite extra dessa dagar med allt ifrån gemensam stand down till inspirationsföreläsningar. 

 

Testa din verksamhets säkerhetskultur!

Ett sätt vi på MTO Säkerhet vill tipsa om är att testa vår enkät för att mäta säkerhetskulturen i just din verksamhet. En inventering av nuläget kan ofta bli startskottet på en förändringsresa mot en säkrare, effektivare och mer hållbar arbetsplats. 

Hur är säkerhetskulturen i din verksamhet? Gör vårt test!

Är du nyfiken på att få en första uppfattning om hur god säkerhetskulturen är i just din verksamhet?

Är du nyfiken på vilka utbildningar och stöd vi kan erbjuda er i arbetet med att utveckla arbetsmiljö och säkerhetskultur är du välkommen att höra av dig till Malin Molnar.

 

Malin Molnar

Försäljningsansvarig, MTO-expert, Fil.dr. Psykologi

+46-73-935 67 89

Säkerhetskultur

Internationella Arbetsmiljödagen, 28 april 2019 

Internationella Arbetsmiljödagen, ”World Day for Safety and Health at Work”, är en årlig världsomfattande kampanj för att främja ett säkert, hälsosamt och anständigt arbete. Internationella Arbetsmiljödagen är instiftad av Internationella arbetsorganisationen (ILO).


Byggbranschens säkerhetsdag 29 april 2019

Säkerhetsdagen arrangeras av Sveriges Byggindustrier och infaller årligen i anslutning till den Internationella Arbetsmiljödagen. I år är temat just SäkerhetskulturLäs mer om Säkerhetsdagen 2019 på Sveriges Byggindustriers hemsida: https://www.sverigesbyggindustrier.se/sakerhetsdagen