Årssummering 2023

2024-01-11

2023 har varit ett spännande och utvecklande år för oss på MTO Säkerhet – Nya rekord har slagits, lanseringar har genomförts, både på produkt- och utbildningssidan, milstolpar har nåtts och uppdrag har gått i hamn. Få en inblick av vårt 2023 och våra höjdpunkter under året. Missa inte heller allt spännande som kommer att ske under 2024.

I världen har året dock inneburit en del utmaningar, såsom olyckor, kriser, konflikter och klimatförändringar. För att hantera de här behöver vi tillsammans hitta verktyg och arbetssätt som skapar ett säkert och hållbart samhälle. Ett sätt är att lära för att förbättra. Vårt mål med det vi gör på MTO Säkerhet är att kunna ge stöd för att lära, förebygga och hantera de utmaningar som kan uppstå.

Året som gått

För att försöka möta de klimatutmaningar som vi står inför startades det europeiska forskningsprojektet CORE (sCience & human factOr for Resilient sociEty). Syftet med projektet är att stärka vår krisberedskap och resiliens vid katastrofer. Målet är att stärka samhällssäkerheten genom att utveckla säkerhetskulturen hos de organisationer och myndigheter som är berörda. Flera europeiska länder deltar i projektet som har pågått sedan 2021. Under nästa år kommer vi att kunna presentera forskningsresultaten av det här samhällsviktiga projekt som berör oss alla.

Utbildningsrekord!

2023 var ett rekordår för vår utbildningsverksamhet! Vi utbildade totalt 1056 kursdeltagare vid 67 kurstillfällen och 95 kursdagar, en fördubbling från föregående år. Alla våra konsulter har varit med och bidragit vilket visar på hur mycket vi har utvecklats. Vi har fått möjligheten att utbilda en bred skara företag och organisationer inom olika branscher – bygg, energi, industri, kärnkraft, myndigheter och många fler.

2023 var ett rekordår för vår utbildningsverksamhet! Vi utbildade totalt 1056 kursdeltagare vid 67 kurstillfällen och 95 kursdagar, en fördubbling från föregående år.

Under 2023 har vi exempelvis genomfört 14 utbildningar i olycks- och händelseutredning med 145 kursdeltagare! Våra kunder har med hjälp av vår utbildning kunnat arbeta för att förbättra sin verksamhet och säkerhet genom att systematisk använda vår metod för olycks- och händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv.

Milstolpar under 2023

Vi har också hunnit med att lansera en ny utbildning, en ny verktygsportal och ett nytt digitalt verktyg för händelseutredning.

Vår verktygsportal MTOTools introducerades under 2023 i samband med lanseringen av verktyget LeaP. MTOTools kommer att fungera som en verktygslåda där vi samlar alla våra digitala verktyg och produkter, där hittar du LeaP men även fler verktyg som kommer under 2024.

Vi har också hunnit med att lansera en ny utbildning, en ny verktygsportal och ett nytt digitalt verktyg för händelseutredning.

LeaP – Learn and Prevent är ett digitalt verktyg för att utföra strukturerade händelseutredningar. Verktyget illustrerar händelseanalysens centrala delar – händelsekedjan, avvikelser, orsaker och barriärer. LeaP gör det enkelt att presentera och dela händelseanalysen med kollegor och andra intressenter. Läs mer om LeaP här.

Under 2023 presenterade vi även en ny utbildning som riktar sig till chefer och ledare i verksamheter med många risker. Med den här utbildningen vill vi ge deltagarna verktyg för att utveckla sitt säkerhetsledarskap och främja verksamhetens säkerhetskultur, arbetsmiljö och effektivitet. Läs mer om Ledarskapets betydelse för säkerhetskulturen.

Det här ser vi fram emot 2024

Under 2024 ser vi fram emot nya spännande projekt där vi får möjlighet att stötta våra kunder i deras säkerhetsarbete. Vi kommer utöka vår verktygsportfölj MTOTools med ytterligare ett verktyg. Ett lättanvänt stöd för riskanalysmetoden BowTie. Visualiseringsverktyget kommer att lanseras i början av 2024 och är till för att stötta i alltifrån riskanalyser till att användas som ett komplement vid händelseutredningar.

Håll utkik i våra kanaler för mer information om BowTie.

MTO-Dagen 9 februari!

Temat för MTO-Dagen 2024 är: Att utreda är att lära, där vi kommer att fokusera på olycks- och händelseutredning. Vi bjuder in till ett lunchwebbinarium där jag, Lena Kecklund tillsammans med mina kollegor Tobias Iseland och Maria Forsell kommer att prata om olyckor – varför de uppstår, hur de kan förebyggas och hur vi kan lära oss av dem. Få en inblick i hur vi utreder olyckor och händelser utifrån MTO-perspektivet. Läs mer om MTO-Dagen 2024 och anmäl dig till lunchwebbinariet här.

 

Jag vill även passa på att tipsa om vårens utbildningar:

 

Nu väntar en välförtjänt helgledighet med vila, återhämtning och tid att umgås med sina nära och kära.

Jag och mina kollegor på MTO Säkerhet vill rikta ett stort tack till alla våra kunder, samarbetspartners och kollegor! Vi ser fram emot 2024 och fortsatta samarbeten! 

Vi önskar er alla en god jul och gott nytt år!

 

Likt tidigare år har vi valt att skänka pengar till välgörenhet istället för att skicka julkort.