MTO-Dagen 2024

2024-01-18

S A V E  T H E  D A T E
M T O - D A G E N | 9 F E B | 2 0 2 4

TEMA: Att utreda är att lära

Fredagen den 9 februari bjuder vi in till ett kostnadsfritt lunchwebbinarium där vi delar med oss av hur vi arbetar med att utreda, förebygga och lära av händelser och olyckor. Låter det intressant? Boka din plats på redan nu. 

Boka din plats här ⇾

 

Under webbinariet kommer vi bland annat ta upp: 

  • Varför händer olyckor?
  • Hur förebygger vi olyckor?
  • Hur kan vi lära av olyckor?
  • Hur leder man en utredning utifrån ett MTO-perspektiv?

Vad är MTO-Dagen?

Vi tror på att förändring börjar med förståelse och lärande. MTO-Dagen är vårt sätt att dela med oss av våra erfarenheter och kompetenser för att stärka och utveckla Sveriges arbetsplatser. Målet är att skapa en möjlighet att fördjupa sig i Människa-Teknik-Organisation (MTO) och utforska vägen till säkrare och mer effektiva verksamheter.

Årets tema

I år gör vi det genom att rikta uppmärksamhet på hur vi kan skapa lärande organisationer genom att utreda olyckor och händelser, stora som små. Under årets tema, "Att utreda är att lära", bjuder vi in till en dag fylld av insikter, inspiration och konkreta verktyg för att utveckla och förbättra säkerhetsarbetet. Vår förhoppning är att fler ska få upp ögonen, vilja lära sig mer och ta hem verktygen till sin egna verksamhet. För att göra det bjuder vi in till ett lunchwebbinarium som är huvudnumret under dagen. Vi kommer även lägga upp inspirerande innehåll på LinkedIn och vår hemsida under dagen och hela veckan.

MTO-Dagen är vårt egna initiativ och ett koncept som vi bygger vidare på år till år med fokus på att inspirera så många som möjligt att börja arbeta utifrån ett MTO-perspektiv. Är du ny på MTO eller behöver fräscha upp minnet?

Kort om vår utredningsmetodik utifrån ett MTO-perspektiv

Vid utredning av olyckor och tillbud söker vi efter de underliggande orsakerna genom att analysera samspel mellan människa, teknik och organisation. Det är vanligt att flera faktorer samverkar och bidrar till händelsens inträffande. Genom att identifiera dessa underliggande orsaker på en organisatorisk nivå kan vi formulera säkerhetshöjande och hållbara åtgärder för att minska risken för framtida olyckor. 

Alla händelser, oavsett storlek, erbjuder lärdomar. Utredningar syftar till att förebygga liknande händelser i framtiden. Genom att analysera och lära av även små incidenter kan man förhindra allvarligare olyckor.

 

 

Följ oss på LinkedIn och anmäl dig till Nyhetsbrevet så missar du ingenting!

LinkedIn | Nyhetsbrev