MTO-Dagarna | Säkerhetskultur

2023-02-16

Säkerhetskultur = lagarbete

En av de viktigaste komponenterna i en säker verksamhet är huruvida det finns en god säkerhetskultur. Det vill säga hur ser man på säkerhet inom företaget, hur agerar man på risker och finns det förutsättningar att arbeta säkert?

Målet när man arbetar med säkerhetskultur är att alla medarbetare på alla nivåer i en organisation ska veta hur och ha förståelse och motivation för att vilja arbeta på ett säkert sätt. För att lyckas nå dit behöver vissa faktorer finnas på plats. Dels behöver verksamhetens ledning vara rustade med rätt kompetenser för att förmedla vikten av säkert arbete. De måste även föregå med gott exempel och alltid prioritera säkerheten före saker som produktion, deadlines, budget och så vidare.

Kultur äter strategi till frukost

Det innebär att en väl inarbetad negativ kultur kan vara svår att bryta och att man egentligen aldrig blir klar utan ständigt behöver arbeta med att vårda och efterleva det som bygger verksamhetens säkerhetskultur. Det är ett maraton snarare än en sprinttävling, man måste förstå att det tar lång tid och att förändringar måste införas i små steg. För att skapa och bibehålla en god säkerhetskultur krävs tydliga rutiner som är lätta att följa och som är kommunicerade i hela verksamheten.

Att tänka på i förändringsarbetet

Säkerhetskultur är komplext och det är viktigt att anpassa arbetet till företagets nuläge. Faktorer som mognadsnivå, kompetensnivå och typ av verksamhet spelar in för att kunna etablera en långsiktigt framgångsrik förändringsplan för säkerhetskulturen. Att tvinga in efterlevnad eller göra olika aktiviteter och insatser utan att först ta reda på bakomliggande grundorsaker till verksamhetens utmaningar är sällan framgångsrikt. Arbetet med säkerhetskultur måste angripas från flera håll, från det strategiska ledarskapet hela vägen ner till den dagliga produktionen och hela vägen tillbaka upp till ledningen.

Beroende på resurs-, mognads- och kompetensnivå i verksamheten kan det vara svårt att identifiera det verkliga nuläget och genomföra de nödvändiga förändringar som krävs. Här kan en oberoende aktör vara ett bra verktyg för att stötta både i kartläggning och i förändringsarbetet.

Nio tips för en god säkerhetskultur

Det finns ingen standardmodell för hur säkerhetskultur kan förändras, utvecklas och förbättras. Förändringsarbetet måste anpassas till de specifika förutsättningar och förhållanden som råder i den aktuella verksamheten. Förändring är sällan enkelt men det finns dock vissa generella principer för att lyckas:

Nio tips för en bättre säkerhetskultur

  • Se säkerhetskultur som en strategisk fråga! Ledningens engagemang och stöd är avgörande för arbetet
  • Rusta chefer och ledare! Ett välutvecklat säkerhetsledarskap underbygger bärarna av säkerhetskulturen genom alla nivåer i verksamheten
  • Utgå från beprövad metodik! Ta stöd av vad evidensbaserad forskning säger
  • Lär av andra! Ta inspiration och erfarenhet från andra säkerhetskritiska branscher
  • Walk the talk! Föregå med gott exempel, dvs. ledningen är förebilder att agera enligt bestämmelserna
  • Ta hjälp! Högst sannolikt är er organisation inte experter inom säkerhetskultur, ta hjälp av de som är det
  • Skapa mening! Arbeta med kommunikation och information för att skapa förståelse och mening
  • Arbeta systematiskt och anpassad! Forma den modell och strategi som passar er verksamhet utifrån just era förutsättningar
  • Stressa inte! Se förändringsarbetet som långsiktigt, arbeta med målbilder i olika tidsperspektiv
Stäng

Min verksamhet är på högsta nivån då behöver vi inte tänka på det, eller?

En verksamhets säkerhetskultur är aldrig fulländad utan kräver ständigt arbete för att förbättras eller bibehålla samma nivå. En tumregel är att man alltid ska sträva efter att utveckla och vidareutveckla säkerheten i sin verksamhet. Med det sagt så uppmanar vi alla att vara stolta över styrkorna i ert säkerhetsarbete men även vara ödmjuka inför arbetet ni har framför er för att fortsätta utvecklas.

Ett konkret exempel från verkligheten

Ungefär tio år har gått sedan jordbävningen i Stilla havet som orsakade en tsunami som slog in mot Japans kust och kärnkraftverket i Onagawa. Ett kärnkraftverk som inte många känner till, överskuggad av det som hände på Fukushima Daiichi.

Till artikeln ⇾

MTO-Dagarna är i full gång och fredagens lunchwebbinarium närmar sig. Vi på MTO Säkerhet är tacksamma och glada för det stora intresset!

När du registrerar dig får du en länk till webbinariet samt en kalenderhändelse i din inkorg. Var noga med att skriva rätt e-postadress när du registrerar dig.

OBS! Möteslänken från tidigare utskick har utgått, använd den nya som du erhåller genom att registrera dig.

Registrera din medverkan genom länken nedan:

Registrera din medverkan ⇾

Vad händer nu?

Imorgon kommer vi att fördjupa oss i ett av de viktigaste fundamentet för att lyckas med sitt säkerhetskulturarbete - säkerhetsledarskap.

Missade du gårdagens artikel om säkerhetskultur och säkerhetsledarskap?

Kom ikapp här ⇾