Ulrika Dolietis tre tips

2023-02-15

Ulrika Dolietis är sedan 2017 VD för Håll Nollan. Med visionen om att alla på våra bygg- och anläggningsarbetsplatser kommer hem oskadda efter varje arbetsdag utvecklar man tillsammans med sina medlemsföretag en säkrare bygg- och anläggningsbransch.

Både säkerhetskultur och säkerhetsledarskap är grundläggande komponenter i det arbetet. MTO Säkerhet har sedan 2017 arbetat som projektledare i Håll Nollans olika utvecklingsprojekt tillsammans med medlemsföretagen.

Vi passade på att fråga Ulrika om vad hon anser vara de viktigaste egenskaperna för ett gott säkerhetsledarskap:

Förmåga att skapa goda relationer och bygga förtroende - Visa omtanke, lyfta fram personer och/eller grupper som arbetar bra med arbetsmiljö, behandla alla rättvist och inte skuldbelägga någon. Viktigt att bjuda in till dialog och verkligen lyssna och agerar när problem uppstår.

Förmåga att visa ägarskap i handlingar - Att man är synlig och visar i egna handlingar (inte skicka ut exempelvis en KMA eller ett Skyddsombud att lösa problemet). Att man själv driver arbetsmiljöfrågorna i sin verksamhet och då även kommunicerar (lyssnar och efterfrågar), skapar förutsättningar och stöttar vid dilemman som ens personal lyfter.

Förmåga att visa mod – Agera och ta svåra samtal om man inte genom motivation klarat av att få personer att följa det som beslutats. Och att även kunna ta svåra samtal när man vet att man riskerar tappa en medarbetare eller när det innebär att tidsplanen kan glida iväg.

Om du inte känner till Håll Nollan kan du läsa mer om dem här ⇾

Håll Nollan