Vår utbildning i CSM Säkerhetsstyrning har blivit ERA-certifierad

2024-03-18

Europeiska unionens järnvägsbyrå, ERA (European Union Agency for Railways) har certifierat vår utbildning, CSM Säkerhetsstyrning. ERA är till för att förbättra, utveckla och samordna säkerheten och kvalitén på det europeiska järnvägsnätet.

Europeiska unionens järnvägsbyrå (ERA) skapades av EU-kommissionen genom förordning 881/2004/EG för att samordna arbetet med att harmonisera lagstiftning och regelverken inom järnvägsområdet. Vi är därför glada över att ERA har certifierat vår utbildning CSM Säkerhetsstyrning. Certifieringen legitimerar utbildningens värde och vi hoppas att du som arbetar med säkerhet inom det europeiska järnvägsnätet och som har ett behov av de gemensamma säkerhetsmetoderna CSM RA, CSM SMS och CSM MON ser nytta i utbildningarna.

Det är viktigt för dig som arbetar med säkerhet inom järnvägssektorn att ha kunskap om förordningarna, lagkraven och de gemensamma säkerhetsmetoderna för att kunna genomföra ett säkert arbete på det europeiska järnvägsnätet.

Varför är den här utbildningen viktig?

Flera förordningar måste tillämpas som en del i säkerhetsarbetet inom järnvägssektorn i Europa. Utbildningen CSM säkerhetsstyrning är en orienteringskurs i de gemensamma säkerhetsmetoderna inom järnväg och genomförs online. Det är en e-kurs (e-learning) som presenterar ERA:s krav och visar hur du kan tillämpa dessa för att förbättra din verksamhet. Det är viktigt för dig som arbetar med säkerhet inom järnvägssektorn att ha kunskap om förordningarna, lagkraven och de gemensamma säkerhetsmetoderna för att kunna genomföra ett säkert arbete på det europeiska järnvägsnätet.

Utbildningen CSM säkerhetsstyrning är en onlinekurs som är tillgänglig både på engelska och svenska och är ett komplement till vårt befintliga tjänste- och kursutbud inom CSM-området. Du bokar en kursperiod som passar dig, under kursperioden bestämmer du själv när, hur och i vilken takt du genomför kursavsnitten. 

Mer om ERA-certifierad utbildning⇾

Varför är CSM SMS och CSM RA viktigt?

CSM SMS (EU 2018/762) är en EU-förordning som gäller alla järnvägsföretag, infrastrukturförvaltare och underhållsleverantörer och är lagkrav för säkerhetsarbetet på hela det europeiska järnvägsnätet. Det är viktigt att alla som arbetar inom dessa områden har rätt kunskap för att skapa en säker verksamhet. Ett säkerhetsstyrningssystem (SMS) är avgörande för att skapa en säker verksamhet och CSM SMS (EU 2018/762) är en grundläggande del i den europeiska lagstiftningen för järnvägssäkerhet.

Utveckla dina kunskaper om säkerhetsstyrning inom järnväg genom att gå utbildningen CSM SMS. I den här digitala utbildningen lär du dig hur du arbetar med säkerhetsstyrning och hur du integrerar säkerhetsstyrning i ditt ledningssystem samt säkrar medvetenhet och efterlevnad hos alla medarbetare. Teoretiska bakgrunder varvas med praktiska exempel och diskussioner i kursen. Arbete med MTO och säkerhetskultur är en viktig del av säkerhetsstyrningen. Hur du ska tillämpa detta i din verksamhet lär du dig också när du går vår utbildning i CSM SMS.

CSM RA (enligt EU/402/2013, EU/2015/1136) är EU-förordningar som gäller alla järnvägsföretag, infrastrukturförvaltare och underhållsleverantörer och är lagkrav för säkerhetsarbetet på hela det europeiska järnvägsnätet. Att känna till CSM RA är en förutsättning för dig som arbetar med bedömning och riskhantering inom järnväg. 

För att skapa en god riskhantering på det europeiska järnvägsnätet finns lagstiftning för gemensamma krav och arbetssätt – CSM RA. Den digitala utbildningen omfattar en dag och är särskilt anpassad till att ge kunskap och stöd för tillämpning av metoden. I kursen varvas teoretiska bakgrunder med praktiska exempel och diskussioner.

Mer om CSM RA