Säkerhetskulturen är avgörande för en säker verksamhet

2024-02-29

En säker verksamhet kräver en god säkerhetskultur. Men vad innebär egentligen begreppet, säkerhetskultur? Jo, det är de kollektiva värderingar som finns på en arbetsplats och som påverkar sättet verksamheten förhåller sig till risker och säkerhet. Arbetsplatsens syn på säkerhet inom företaget, hur risker hanteras och verksamhetens egna förutsättningar för att kunna genomföra ett säkert arbete.

 

För att skapa och bibehålla en god säkerhetskultur krävs tydliga rutiner som är lätta att följa och som har kommunicerats ut i hela verksamheten.

 

En bristande säkerhetskultur

En väl inarbetad negativ kultur kan vara svår att bryta. En god säkerhetskultur är därför något som en organisation ständigt behöver arbeta med och vårda för att den ska efterlevas, det är något en arbetsplats aldrig blir klar med. Det är viktigt att förstå att det tar lång tid att bygga upp och att förändringar måste införas i små steg. För att skapa och bibehålla en god säkerhetskultur krävs tydliga rutiner som är lätta att följa och som har kommunicerats ut i hela verksamheten.

 

I en verksamhet med god säkerhetskultur hjälps alla i organisationen åt att bidra till ett säkert arbete.

 

Hur skapas en god säkerhetskultur?

Den sociala interaktionen mellan medarbetare är sättet som en kultur överförs. I en verksamhet med god säkerhetskultur hjälps alla i organisationen åt att bidra till ett säkert arbete. Målet när man arbetar med säkerhetskultur är att alla medarbetare på alla nivåer i en organisation ska veta hur och ha förståelse och motivation för att vilja arbeta på ett säkert sätt. För att nå dit behöver vissa faktorer finnas på plats. Verksamhetens ledning är en stor del av säkerhetsarbetet och behöver vara rustade med rätt kompetenser för att förmedla vikten av ett säkert arbete. De måste vara föredömen och alltid prioritera säkerhet före saker som produktion, deadlines, budget och så vidare.

Säkerhetskultur är komplext och det är viktigt att anpassa arbetet till företagets nuläge. Faktorer som mognadsnivå, kompetensnivå och typ av verksamhet spelar in för att kunna etablera en långsiktig och framgångsrik förändringsplan för säkerhetskulturen. Att tvinga in efterlevnad eller göra olika aktiviteter och insatser utan att först ta reda på bakomliggande grundorsaker till verksamhetens utmaningar blir sällan lyckat. Arbetet med säkerhetskultur måste angripas från flera håll, från det strategiska ledarskapet hela vägen ner till den dagliga produktionen och hela vägen tillbaka upp till ledningen.

 

En god säkerhetskultur i en verksamhet börjar med ledningen

För att en verksamhet ska förankra och efterleva en god säkerhetskultur i hela organisationen är det grundläggande att verksamhetens ledning prioriterar säkerhetsfrågor och kommunicerar säkerhet på alla nivåer. Det är viktigt att chefer och ledare har ett säkerhetsledarskap och tar ansvar och utformar en säker arbetsplats samt prioriterar att skapa en säker arbetsmiljö.

Varför är säkerhetsledarskapet centralt för en god säkerhetskultur?

Säkerhetskulturen och säkerhetsledarskapet samverkar och är ständigt beroende av varandra för att kunna skapa och bibehålla en bra arbetsmiljö. Genom att förstå hur du som ledare eller chef kan påverka och med stöd i olika praktiska verktyg som står till ditt förfogande kan du bidra till en god arbetsmiljö som värnar om säkerhet, hälsa och produktivitet.

Säkra och produktiva arbetsplatser utformas genom att investera i kunskap och utveckling av ditt ledarskap. Med rätt verktyg och rätt förståelse är det möjligt att forma en varaktig säkerhetskultur som ger långsiktiga fördelar både för individen och organisationen.

 

Bidra långsiktigt till din organisations säkerhetskultur och utveckla ditt säkerhetsledarskap

Vill du veta mer och utveckla dina kunskaper om säkerhetskultur och säkerhetsledarskap? Läs mer om vår nya utbildning ”Ledarens betydelse för säkerhetskulturen”.

Ledarens betydelse för säkerhetskulturen