Händelseutredning – analysera och diskutera

Repetera och vidareutveckla dina utredningskunskaper genom intressanta diskussioner med andra utredare

Om kursen

Genom att utreda och analysera olyckor och händelser kan säkerhetshöjande åtgärder genomföras och liknande händelser undvikas i framtiden. I vår webbinarserie får du möjligheten att ta del av händelseutredningar från olika branscher och därigenom utveckla din egen utredningskompetens samt dra lärdomar som stärker din verksamhet.

Kursinnehåll

Den här vidareutbildningen i händelseutredning sker via vår digitala kursportal MTO Academy. Under utbildningen får du ta del av utvalda händelseutredningar genom att analysera utredningarnas olika moment. Utbildningen ger inspel och stärker processen för lärande från händelser.

Webbinarserien fokuserar på att analysera hur andra experter genomfört sina utredningar och diskutera tillämpningen av MTO- och säkerhetsperspektivet i dessa.

Kurslängd och upplägg

Via MTO Academy får du tillgång till kursmaterialet, deltar i diskussionsforum och ansluter till de webbinartillfällen som ingår i utbildningen. 

Utbildningen är uppdelat på tre webbinartillfällen. Mer information om upplägg erhålls när kursomgång är beslutad. 

Anmäl ditt intresse här på sidan så kontaktar vi dig när kursdatum finns publicerade. Vi siktar på att vara omkring 8 deltagare i den här webbinarserien.

Kursen kräver ett aktivt deltagande och du som kursdeltagare förväntas bidra med vissa förberedande uppgifter och egna erfarenheter. Tiden för inläsning och förberedelse av uppgifter beräknas till ca 2 timmar per webbinartillfälle.

Kursmål

Syftet är att analysera och diskutera händelser och inspireras av MTO Säkerhets metodik för händelseutredning med målet att stärka dig i dina kunskaper genom att bredda ditt kompetensperspektiv utanför den egna verksamheten.

I den här webbinarserien får du:

  • Repetera hur kunskapsområdet MTO och systemperspektivet kan tillämpas i händelseutredningar
  • Utveckla din egna utredningskompetens och förmåga att analysera händelser
  • Öka din kunskap och förståelse för gemensamma och enskilda utmaningar, möjligheter och mål genom att analysera problem och lösningar från olika branscher
  • Utveckla dig genom att dela erfarenheter med andra experter i olika roller och från olika verksamheter 

För vem?

Utbildningen är anpassad för dig som tidigare genomfört någon av våra händelseutredningskurser eller som har erfarenhet av utredningsarbete.

Kursmaterial och kursintyg

Kursinformation, inläsningsmaterial och uppgifter tillhandahålls genom MTO Academy och efter genomgången kurs erhåller du ett intyg som bekräftelse på ditt deltagande.

Ämnesexpert och kursledare

Sara Petterson | Kursansvarig & kursledare

Sara är MTO-expert och har många års erfarenhet av praktiskt arbete med händelseutredningar ur ett MTO-perspektiv. Hon är en mycket uppskattad kursledare och har utbildat över 300 utredare genom åren däribland Arbetsmiljöverkets inspektörer.

Sara Petterson, Fil. mag. MTO & Ergonomi

Sara Petterson, Fil. mag. MTO & Ergonomi

Annica Eriksson | Kursledare

Annica är MTO expert med särskild tyngd inom organisation och säkerhetsstyrning, och en Master of Science inom säkerhetsledning. Hon har många års erfarenhet av att genomföra utredningar (i ett MTO-perspektiv) och att leda utredare främst inom den skandinaviska flygindustrin.  Annica har arbetat med utbildning i olika former, både praktiskt och teoretiskt, inom flyg-, kärnkrafts-, sjöfarts- och gruvindustrin samt för myndigheter. Hon ger kurser både på svenska och engelska.

Annica Eriksson MTO Säkerhet AB

Annica Eriksson, Master Säkerhetsledning

Lena Kecklund | Kursledare

Lena är VD och seniorkonsult på MTO Säkerhet och har erfarenhet från flera säkerhetskritiska branscher. Lena är även, på uppdrag av ERA, ansvarig MTO-expert i omarbetningen av den europeiska lagstiftningen för järnvägssäkerhet.

Lena Kecklund MTO Säkerhet AB

Är ni fler från samma företag?

Om du vet med dig att fler på ditt företag har behov av den här utbildningen kan den även beställas som företagsanpassad. Kontakta oss så kommer vi överens om vilket kursupplägg som passar just ert företag bäst; distans, kursträff eller i kombination. Läs mer och kontakta oss vid intresse.

Företagsanpassad utbildning

Jag är intresserad

Intresseanmälan

Händelseutredning – analysera och diskutera