Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv - för bygg och anläggningsföretag

Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv - byggsektorn

Utveckla dina MTO-kunskaper för att genomföra utredningar med hög kvalitet i byggbranschen

Genom att utreda och analysera olyckor och händelser inom byggbranschen kan säkerhetshöjande åtgärder genomföras och liknande händelser undvikas i framtiden. Med vår strukturerade metod Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv utför eller leder du utredningar med hög kvalitet och skapar lärande i din organisation.

Kursinnehåll och upplägg

Under vår tredagarsutbildning i metoden Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv får du en genomgång av utredningens steg från start till slut. Utbildningen ger ett utförligt ramverk för processen för lärande från händelser.

Du får se hur MTO- och systemsäkerhetsperspektiv tillämpas i händelseutredningar samt hur det kan bidra i säkerhetsarbetet. Vi presenterar praktiska exempel på hur MTO-perspektiv och -metodik tillämpats på inträffade olyckor, bland annat från utredningar där MTO Säkerhet medverkat.

Utbildningen varvar teori med praktiska övningar samt utvecklande gruppdiskussioner. Deltagarna får öva på att leda intervjuer och även en fallstudie där deltagarna i grupp genomför en utredning av en händelse. 

Kursmål

Målet med utbildningen är att ge dig kunskaper och färdigheter för att kunna utföra högkvalitativa händelseutredningar med utgångspunkt i ett MTO-perspektiv och genom detta bidra till lärande och förbättringar. 

Utbildningen ger dig:

  • Förståelse inom kunskapsområdet MTO – samspelet Människa-Teknik-Organisation.
  • Förståelse för hur analys av samspelet MTO används för att identifiera bakomliggande faktorer och förhållanden som kan ge upphov till en händelse.
  • Förståelse för hur ett systemsäkerhetsperspektiv appliceras.
  • Kunskap inom metoden Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv - från förberedelse och datainsamling till att presentera resultat (Fallstudie, grupparbete)
  • Färdigheter för att självständigt kunna genomföra högkvalitativa händelseutredningar med särskilt fokus på lärande och förbättringar.
  • Tillgång till vårt händelseutredningsverktyg TEAMS.
  • Möjlighet att dela erfarenheter mellan olika roller och verksamheter inom samma bransch för att skapa ytterligare ökad kunskap och förståelse för gemensamma och enskilda utmaningar, möjligheter och mål

För vem?

Utbildningen är särskild anpassad till aktörer inom bygg- och anläggning och riktar sig till dig som ska utföra eller leda händelseutredningar.

Under utbildningsdagarna ges stora möjligheter till samverkan och erfarenhetsutbyte inom byggbranschen.

Kurslängd

Utbildningen genomförs under 3 dagar. Tider informeras om närmare kursstart.

Kursmaterial och kursintyg

Efter genomgången kurs erhåller du ett intyg som bekräftelse på dina kunskaper. I kursavgiften ingår kursmaterial samt lunch, för- och eftermiddagsfika.

Kursledare

image

 

Sara Petterson, Fil mag i ergonomi och MTO, MTO-expert och kursansvarig kursledare för den här kursen

image

Natalia Landerblom, Master Kognitionsvetenskap, MTO-expert och kursledare

Ladda ner en utskriftsvänlig kursbeskrivning här! (PDF)

Kursens innehåll

Sagt om utbildningen:

Att hålla koncentrationen och motivationen uppe under flera dagar brukar inte vara lätt, men här flög tiden förbi och tidvis kändes det som att jag bara ville fortsätta.

Väldigt intressant och lärorik, den bästa kurs jag gått inom Arbetsmiljöverket.

Otroligt duktiga och pedagogiska kursledare.

 

Datum

01 december 1-3 december, Stockholm 15000 kr

Intresserad av annat datum?

Intresseanmälan

Händelseutredning utifrån ett MTO-perspektiv - för bygg och anläggningsföretag

15000 kr ex moms